wtorek, 3 stycznia 2012

Ciasto kardamonowe z owocami goji

To ciasto piekłam na święta z myślą o tych gościach, którzy nie mogą jeść cukru w tym także suszonych owoców jak rodzynki, morele, figi itd. Kardamon przyjechał do nas prosto z Indii w torbie cioci Natalii i tak się rozpanoszył po kuchni swoim aromatem, że nie sposób było się oprzeć jego urokowi. Owoce goji wymiernie wpływają na wzmocnienie odporności, a więc idealnie nadają się na zimę.


- 1 i 1/4 kubka mąki orkiszowej razowej
- 1/3 lub 1/2 kubka ksylitolu* ( mniej lub bardziej słodkie)
- 1/3 kubka oleju
- 10 suszonych owoców kardamonu
- 3 jajka
- 2 łyżki stołowe suszonych owoców goji**
- 3 małe marchewki
- po 1 łyżeczce sody i proszku do pieczenia
- orzechy włoskie, sezam i migdały do przyozdobienia ciasta
- masło i otręby do wysmarowania formy.

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Owoce kardamonu rozcinamy u góry i wybieramy nasiona. Mielimy je młynku razem z ksylitolem. Ksylitol łączymy z olejem na gładką masę. Dodajemy po jednym jajku energicznie mieszając. Mąkę łączymy z proszkiem i sodą i dodajemy stopniowo do masy cały czas mieszając. Na końcu dodajemy odciśnięta marchewkę oraz owoce goi. Delikatnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej formy. Ozdabiamy orzechami oraz migdałami. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 50 min. Ja piekłam w okrągłej formie, ponieważ ciasto na ksylitolu na tendencję do kuszenia się. Ksylitol daje też nieco pikantny posmak warto o tym pamiętać komponując w ciastach zestaw przypraw. 



* Ksylitol - nie jest węglowodanem takim jak sacharoza, glukoza itd. Jest to pięciowęglowy alkohol polihydroksylowy słodki w smaku. Po pierwsze w przeciwieństwie do innych cukrów nie fermentuje w przewodzie pokarmowym. Ma działanie przeciwpróchnicze oraz posiada niski indeks glikemiczny. Zwiększa przyswajanie wapnia i magnezu. Dzienna maksymalna dawka to ok 40 gr. ale dawka zależy od indywidualnej wrażliwości i masy ciała każdego człowieka. Podajmy dzieciom powyżej 3 roku życia. Ksylitolu nie wolno podawać zwierzętom!

** owoce goji - dzieciom podajemy powyżej 3 roku życia. Młodszym powyżej dwóch lat można dodać 1-2 owoce do zaparzonej herbatki. Uważane za jedne z najbardziej wartościowych owoców świata. Bogate w witaminy, w tym wit C, E oraz witaminy z grupy B. Zawierają także aminokwasy w tym izoleucynę i tryptofan, oraz specyficzne polisacharydy wpływające wymiernie na odporność. Zeaksantyna stanowiąca prawie 80% karotenoidów zawartych w goji, - wzmacnia i chroni wzrok oraz bierze udział w procesach odtruwania wątroby. Uważa się, że owoce goji podsiadają więcej żelaza niż stek wołowy. Nie brakuje im także innych minerałów jak wapń, selen, fosfor, miedź oraz całej grupy fitosteroli o działaniu przeciwzapalnym, przeciwgrzybicznym i przeciwbakteryjnym.

2 komentarze:

  1. ale ciasto , jestem pod wrażeniem , koniecznie muszę kupić te jagody i upiec

    OdpowiedzUsuń
  2. dlaczego te jagody powyzej 3 roku zycia... co prawda zauwazylam, ze u mojego 15 miesiecznego syna przechodza przez uklad trawienny w niezmienionej formie :), ale czy moga mu zaszkodzic?

    OdpowiedzUsuń