wtorek, 10 stycznia 2012

Naleśniki żytnie z nadzieniem jaglano-czekoladowym

Bardzo rzadko zdarza nam się robić słodkie obiady, ale raz na jakiś czas najdzie mnie wena:) Dziś żytnio-jęczmienne naleśniki z nadzieniem czekoladowym.



naleśniki
- 1,5 szklanki mąki żytniej razowej
- pół szklanki mąki jęczmiennej
- 1 jajko
- 1,5 szklanki wody
- szczypta soli

nadzienie:
- filiżanka kaszy jaglanej
- 1,5 łyżki karobu
- 2-3 łyżki naturalnego słodu lub miodu
- garść rodzynek
- 4 morele nie siarkowane
- mleko zbożowe (opcjonalnie)
- 5-6 szt owoców goji (opcjonalnie)

Mieszamy ciasto na naleśniki i smażymy. Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy wodą w stosunku 1;2,5, dodajemy karob, pokrojone drobno morele, owoce goji oraz słód. Gotujemy, aż kasza zmięknie. Miksujemy blenderem. Jeśli chcemy uzyskać gładsza i luźniejszą masę dodajemy nieco mleka zbożowego. Dodajemy rodzynki. Ja zostawiam taką gęstą i smaruje naleśniki póki jest jeszcze ciepła - z tej która mi zostanie, można zrobić proliny, obtoczyć je w płatkach lub wiórkach kokosowych.

Podajmy z kwaśną śmietaną lub konfiturą - na zdjęciu jest konfitura z borówek - o cierpkim smaku - idealnie przełamuje słodycz naleśników.






8 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawa propozycja...wygląda smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglądają wspaniale i na bank pyszne , widać po minie degustatora

    OdpowiedzUsuń
  3. Robię więcej nadzienia, gdy ostygnie można z niego uformować kulki, otoczyć w wiórkach kokosowych i praliny gotowe:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanka: po co mąka jęczmienna? czy ona jakoś poprawia konsystencję? z samej żytniej nie wyjdą? czy ewentualnie można zmielić pęczak czy inną kaszę jęczmienną w celu uzyskania mąki?
    co zrobić, by naleśniczki wyszły takie mięciutkie i delikatne jak z białej mąki? mi wychodzą dosłownie sztywne z mąk razowych. próbowałam dodać mleko, nie pomaga, odstawiałam na jakiś czas do lodówki, też nie pomaga

    OdpowiedzUsuń
  5. Mąkę jęczmienną można samemu zrobić z kaszy, ale nie jest ona konieczna w przepisie, jest to raczej przykład, że nawet w tak prostym daniu jak naleśniki możemy mieszać różnego rodzaju mąki. Naleśniki z mąki pełnej zawsze będą inne niż z białej, ponieważ proporcjonalnie na tą samą objętość przypada mniej glutenu, który sprawia, że wyroby z białej mąki są bardziej elastyczne i pulchne. Ja dodaję czasem kilka łyżek kefiru co sprawia że naleśniki są bardziej puszyste. Można też dodać nieco mąki ryżowej.

    OdpowiedzUsuń
  6. Próbowałam zrobić naleśniki z maki gryczanej ale poległam :( a z żytniej też mi nie wyszly.. kiedyś i zrazona jestem, a nadzienie super fajne. Zamiast kaszy użyłam ryżu i wyszło bardzo dobre :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jeśli chodzi o naleśniki często jest to kwestia patelni, trzeba ją dobrze nagrzać na małym ogniu. Dobrze się smażą na klarowanym maśle, czasami wystarczy cienko posmarować patelnię.

    OdpowiedzUsuń