czwartek, 5 stycznia 2012

Muffiny żytnio-jabłkowe


W tych muffinach nie ma cukru:) i to lubimy w nich najbardziej. Zagęszczony domowym sposobem sok jabłkowy wystarczył  aby dać znalazło się w nich dużo słodyczy. 

- szklanka mąki żytniej razowej
- ½ szklanki płatków owsianych
- jedno jajko
- 300 ml soku jabłkowego
- po 1 łyżeczce proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
- 1 łyżka stołowa melasy lub miodu
- 5 moreli niesiarkowych
- 30 ml oleju

Sok wlewany do garnuszka i gotujemy na małym ogniu aż odparuje ponad połowa płynu - potrzebujemy tak 125 ml soku. Odstawiamy do wystygnięcia. Suche składniki łączymy w jednej misce, mokre – sok, jajko, melasę w drugim. Morele kroimy na małe kawałki i mieszamy z suchymi składnikami. Trzeba nieco ręcznie porozklejać kawałeczki. Jeśli krojąc morele posypiemy je mąką małe kawałki nie będą one się kleić do siebie. Łączymy suche składniki z mokrymi . Muffiny nie wyrastają mocno, tak więc  można foremki wypełnić do wysokości papilotków. Pieczemy w piekarniku na 180˚C około 18-20 min.

3 komentarze:

  1. prościutkie , zdrowe , ładne czego chcieć więcej, , chyba tylko brać się i piec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię wypieki z mąki żytniej lub orkiszowej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. popieram - pycha! wczoraj zrobiłam po raz pierwszy, z nieocenioną pomocą mojego dwuletniego syna :)

    OdpowiedzUsuń