poniedziałek, 9 stycznia 2012

Krem selerowy z słodkim ryżem

Krem selerowy to typowa zimowa zupa. Zastanawiałam się jak podejdzie małemu szkrabowi, ale po pierwszej łyżce zrobił wielkie oczy i westchnął - mniam mniam. Uff kolejne danie zaliczone:)

- 1 duży seler
- 2 ziemniaki
- 2 pietruszki
- 1cebula
- ząbek czosnku
- nasiona dyni do posypania
- 1 i 1/2 szklanki mleka zbożowego
- 3/4 szklanki słodkiego ryżu
- dobry olej np ryżowy

Przyprawy: liść laurowy -3 szt, ziele angielskie - 4-5szt, łyżka tymianku, łyżka suszonej kolendry, łyżeczka lubczyku, 3 łyżki stołowe sosu sojowego Tamari (używamy tylko sosów bez glutaminianu sodu), sól morska



Najpierw wstawiamy ryż, nie namoczony wcześniej, gotuje się blisko godzinę. Gotujemy w wodzie w stosunku 1:3. Warzywa kroimy. Do garnka wlewany 2-3 łyżki wody i ile samo oliwy, podgrzewamy dajemy poszatkowaną cebulę i czosnek, potem resztę warzyw. Smażymy, mieszając co jakiś czas kilka minut. Dolewamy gorącej wody i mleka, dodajemy przypraw i gotujemy na małym ogniu ok 40 min. Potem wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie - całość miksujemy, dodajemy ryż i gotujemy jeszcze ok 15 min. Jeśli zupa jest za gęsta dolewamy wody lub mleka.

Podajemy z pestkami dyni - te dwa smaki idealnie się komponują.

* dla dzieci poniżej roku jeśli jedzą jeszcze kremy - porcje dla dziecka ponownie miksujemy już z ugotowanym ryżem. A zupę doprawiamy solą i sosem sojowym dopiero na końcu, w tej części która zostaje dla nas.

Smacznego!






8 komentarzy:

  1. Będę obserwowała :) Sama jestem mamą i każda nowa inspiracja bardzo się przyda, pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. smakowicie tu u Ciebie, kochana:) sciskam i ślę pozytwne fluidy

    OdpowiedzUsuń
  3. Hi, Nice post. Would you please consider adding a link to my website on your page. Please email me.

    Thanks!

    Joel Houston
    JHouston791@gmail.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam, właśnie robię tę zupkę. Mamy parę pytań: Ile wody powinnam dać do zupy? Czy mleko być zwykłe, bo nie mam zbożowego? Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciekawa jestem czy mojemu małojadkowi przypadnie do gustu :) Ale patrząc na ilość przypraw, których w sumie jeszcze nie próbowała, to może być kiepsko :)

      Usuń
    2. Zawsze gdy podajemy dziecku potrawę z nowymi przyprawami, warto zacząć od mniejszej ilości. Kolendra i tymianek mają najbardziej intensywny smak. Nie udało mi się Pani odpowiedzieć szybko w trakcie gotowania, ale dodaję że te ilości są na ok 2,5 - 3 litów wody. Mleko może być zwykłe

      Usuń
    3. Witam, dziękuję za odpowiedź :) To ja wody dałam dosłownie odrobinę - jakieś pół szklani i ostatecznie wyszło mi risotto :) Ale córcia zjadła, to najważniejsze,

      Pozdrawiam

      Usuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń