środa, 4 stycznia 2012

Zapiekanka z pęczaku

Pęczak zagościł na stałe w naszej kuchni. Uwielbiamy jęczmień w każdej formie za jej delikatny maślany smak.

- 1 szklanka pęczaku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mała czerwona cebula
- kawałek kabaczka
- 100 gr sera bałkańskiego (owczo-krowiego) lub bryndza
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- 2 łyżeczki dobrej musztardy
- 50 ml jogurtu naturalnego lub mleka zbożowego
- nasiona do uprażenia i posypania ( dynia, sezam, słonecznik)
- dobry olej do smażenia i wysmarowania naczynia żaroodpornego


Pęczak płuczemy i gotujemy na sypko w wodzie w stosunku 1:2 z szczyptą soli. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa kroimy na słupki i dusimy na niewielkiej ilości oleju na pół twardo. Jajko, ser, jogurt i 1 łyżkę oliwy z oliwek i musztardę miksujemy na gładko.  Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i wykładamy warstwami pęczak, warzywa, pęczak i zalewamy sosem. Przykrywamy naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200˚C i zapiekamy 30 min. Ser bałkański jest bardzo słony, a więc warzywa przy smażeniu nie doprawiamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz