- 1 szklanka pęczaku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 1 mała czerwona cebula
- kawałek kabaczka
- 100 gr sera bałkańskiego (owczo-krowiego) lub bryndza
- 1 łyżka oliwy
- 1 jajko
- 2 łyżeczki dobrej musztardy
- 50 ml jogurtu naturalnego lub mleka zbożowego
- nasiona do uprażenia i posypania ( dynia, sezam,
słonecznik)
- dobry olej do smażenia i wysmarowania naczynia
żaroodpornego
Pęczak płuczemy i gotujemy na sypko w wodzie w stosunku 1:2
z szczyptą soli. Odstawiamy do przestudzenia. Warzywa kroimy na słupki i dusimy
na niewielkiej ilości oleju na pół twardo. Jajko, ser, jogurt i 1 łyżkę oliwy z
oliwek i musztardę miksujemy na gładko. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem i
wykładamy warstwami pęczak, warzywa, pęczak i zalewamy sosem. Przykrywamy
naczynie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do około 200˚C
i zapiekamy 30 min. Ser bałkański jest bardzo słony, a więc warzywa przy
smażeniu nie doprawiamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz