Bomba wapniowa:) małe ciastko wiele może zdziałać. Mamy tu 5 składników
bogatych w wapń - sezam, figi suszone, melasę, karob oraz migdały*. Ciastka są pyszne i sycące. Jedna wersja bez jajek. Obie bez laktozy.
Kruche ciasteczka sezamowo- czekoladowe
- 1/3 szklanki naturalnego sezamu
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
- 3 duże figi suszone
- 2 łyżki mielonego lnu
- 1 łyżka stołowa karobu ewentualnie kakao
- 60 ml oleju
- 1,5 łyżki naturalnego cukru lub innego słodu
- 1 łyżka melasy
- 40 ml mleka zbożowego ( nie jest konieczne jeśli zamiast
cukru będzie słód w formie syropu)
Ilość ciasta wystarcza na jedną pełną blaszkę ciastek.
Figi kroimy na drobne kawałki, mielimy z sezamem i połową
mąki w malakserze. Dodatek mąki sprawi że masa się nie sklei. Dodajemy resztę
mąki. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dolewamy olej, melasę i mleko.
Wyrabiamy ciasto. Może być nieco „mokre” od oleju. Wyrabiamy kulki wielkości
orzecha włoskiego i delikatnie rozprasowujemy w dłoni na małe ciastka. Pieczemy
w piekarniku na ok 180 ˚C przez 15 min. Ja moje musiałam w połowie czasu przewrócić,
ale mam piekarnik gazowy o niewiadomej tem pieczenia. Przestudzamy w półotwartym piekarniku kilka minut, następnie wkładamy do papierowej torebki i zamykamy.
Kruche ciasteczka figowo-sezamowe
- 100 g masła do sklarowania
- 1 jajko
- 4 suszone figi
- 3 łyżki stołowe naturalnego sezamu
- 150 ml płatków owsianych
- 2 łyżki stołowe
miodu lub melasy
- 2 łyżki stołowe migdałów
Ilość ciasta wystarcza na jedną pełną blaszkę ciastek.
Migdały, pokrojone na drobne kawałki figi oraz połowę płatków mielimy w młynku.
Masło klarujemy w małym garnuszku na małym ogniu ok 8 min (pozbawimy je wtedy
laktozy). Mąkę przesiewamy i łączymy z ciepłym masłem. Dodajmy zmielone
figi i migdały wraz z płatkami. Mieszamy wszystko, dodajemy miód, sezam, resztę
płatków oraz jajko. Mieszamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 15 min.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto jest kleiste, formujemy z niego
kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy. Wykładamy na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 10-13 min.
Gorące ciastka przekładamy do papierowej torebki i zamykamy.
Pozostawiamy do wystygnięcia.
*Ilości wapnia:
Migdały 233 mg/100 gr
Figi suszone 203 mg/100 gr
Sezam 168 mg/ 100 gr
Melasa 172 mg/ 1 łyżkę (15 ml ok 20 gr)
Karob 290 mg/ 100gr
super do pochrupania :)
OdpowiedzUsuń