poniedziałek, 2 stycznia 2012

Kluski z dziurką

Antoshek jest stworzeniem kluskowym. Za kluski poszedł by jak ta pyza na polskich dróżkach, na sam koniec tęczy. O ile była by szansa, że znajduje się tam garniec pełen kopytek, klusek lub makaronu. Dziś kluski z dziurką z dwóch kasz - jaglanej i jęczmiennej.

- 1 filiżanka kaszy jaglanej
- 1 filiżanka kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki mielonego lnu
- 1 pełna łyżka alg wakame*
- płaska łyżeczka czubrycy zielonej
- sól morska

Porcja na około 20 klusek.

Algi mielimy z młynku z dodatkiem części lnu (będzie łatwiej), kasze płuczmy i zalewamy wodą w stosunku 1:2. Dodajemy zmielone glony i len. Gotujemy na małym ogniu aż kasze będą miękkie. Następnie gasimy ogień, przykrywamy i zostawiamy. Kiedy kasza wystygnie, mielimy ją blenderem tak aby choć połowa ziaren kasz została rozgnieciona. Dodajmy czubrycy zielonej i sól morską do smaku. Masę można wstawić do lodówki na chwilę będzie się łatwiej lepić. Ogólnie ciasto bardzo przylega do rąk, aby ułatwić sobie lepienie wystarczy posmarować dłonie odrobiną oleju. Kluski wrzucamy do wrzątku i gotujemy na małym ogniu. Wyjmujemy tuż po wypłynięciu.

Na zdjęciu z rybą duszoną w dyni
Dynię ścieramy na tarce, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy domowy przecier pomidorowy. Przyprawiamy tymiankiem i solą, oraz wkładamy 2 liście laurowe. Rybę smażymy lub gotujemy na parze (dla młodszych dzieci)  następnie wkładamy na wierzch dyni i przykrywamy. Całość powinna się dusić około 10-15 min. 

* Algi nie są konieczne w przepisie ale to cenna dawka wapnia. 
Wodorosty Wakame 1300mg/100g

Opracowano na podstawie: Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”.


7 komentarzy:

  1. Mam pytanko, od jakiego wieku można dziecku podawać te algi? Moja córka ma dopiero niespełna roczek...

    OdpowiedzUsuń
  2. Spirulinę można podać od 10 miesiąca (lub od momentu kiedy dziecko je mniej niż 3 razy dziennie mleko od matki). Glony Wakame zaczęłam podawać niedawno. Ale można je podawać powyżej roku. Glony na początek dodajemy co drugi dzień do zup lub namoczone jako dodatek do kasz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super danie! Jednak moja mała domagałaby się jakiegoś sosu do klusek. Czy możesz polecić jakiś?

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bardzo często robię lekkie gulasze warzywne z dwóch 2-3 warzyw.

    OdpowiedzUsuń
  5. Super pomysł!
    Rozumiem że siemię spełnia tu rolę sklejacza. Proszę tylko napisz jakiej pojemności mają być te filiżanki do kaszy?
    Te kluski nie rozłażą się?

    OdpowiedzUsuń
  6. Kluseczki są delikatne, wyjmujemy je tuż po wypłynięciu, ale jak robisz je pierwszy raz możesz dodać łyżkę mąki aby się bardziej skleiły i były "łatwiejsze w obróbce". U mnie filiżanki na oko mają 100 ml. Bez lnu także świetnie się kleją. Tu dodaje nieco smaku.

    OdpowiedzUsuń
  7. pyszne
    http://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/03/kluski-z-dziurka-ale-nie-slaskie.html

    OdpowiedzUsuń