- 1 filiżanka kaszy jaglanej
- 1 filiżanka kaszy jęczmiennej
- 2 łyżki mielonego lnu
- 1 pełna łyżka alg wakame*
- płaska łyżeczka czubrycy zielonej
- sól morska
Porcja na około 20 klusek.
Algi mielimy z młynku z dodatkiem części lnu (będzie
łatwiej), kasze płuczmy i zalewamy wodą w stosunku 1:2. Dodajemy zmielone glony
i len. Gotujemy na małym ogniu aż kasze będą miękkie. Następnie gasimy ogień,
przykrywamy i zostawiamy. Kiedy kasza wystygnie, mielimy ją blenderem tak aby
choć połowa ziaren kasz została rozgnieciona. Dodajmy czubrycy zielonej i sól morską do
smaku. Masę można wstawić do lodówki na chwilę będzie się łatwiej lepić.
Ogólnie ciasto bardzo przylega do rąk, aby ułatwić sobie lepienie wystarczy
posmarować dłonie odrobiną oleju. Kluski wrzucamy do wrzątku i gotujemy na
małym ogniu. Wyjmujemy tuż po wypłynięciu.
Na zdjęciu z rybą duszoną w dyni
Dynię ścieramy na tarce, wrzucamy na rozgrzaną oliwę. Dodajemy
domowy przecier pomidorowy. Przyprawiamy tymiankiem i solą, oraz wkładamy 2
liście laurowe. Rybę smażymy lub gotujemy na parze (dla młodszych dzieci) następnie wkładamy na wierzch dyni i
przykrywamy. Całość powinna się dusić około 10-15 min.
* Algi nie są konieczne w przepisie ale to cenna dawka wapnia.
Wodorosty Wakame 1300mg/100g
Opracowano
na podstawie: Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”.
Mam pytanko, od jakiego wieku można dziecku podawać te algi? Moja córka ma dopiero niespełna roczek...
OdpowiedzUsuńSpirulinę można podać od 10 miesiąca (lub od momentu kiedy dziecko je mniej niż 3 razy dziennie mleko od matki). Glony Wakame zaczęłam podawać niedawno. Ale można je podawać powyżej roku. Glony na początek dodajemy co drugi dzień do zup lub namoczone jako dodatek do kasz.
OdpowiedzUsuńSuper danie! Jednak moja mała domagałaby się jakiegoś sosu do klusek. Czy możesz polecić jakiś?
OdpowiedzUsuńJa bardzo często robię lekkie gulasze warzywne z dwóch 2-3 warzyw.
OdpowiedzUsuńSuper pomysł!
OdpowiedzUsuńRozumiem że siemię spełnia tu rolę sklejacza. Proszę tylko napisz jakiej pojemności mają być te filiżanki do kaszy?
Te kluski nie rozłażą się?
Kluseczki są delikatne, wyjmujemy je tuż po wypłynięciu, ale jak robisz je pierwszy raz możesz dodać łyżkę mąki aby się bardziej skleiły i były "łatwiejsze w obróbce". U mnie filiżanki na oko mają 100 ml. Bez lnu także świetnie się kleją. Tu dodaje nieco smaku.
OdpowiedzUsuńpyszne
OdpowiedzUsuńhttp://kuchniaalicji.blogspot.com/2012/03/kluski-z-dziurka-ale-nie-slaskie.html