sobota, 7 stycznia 2012

Kruche ciastka sezamowe na 2 sposoby


Bomba wapniowa:) małe ciastko wiele może zdziałać. Mamy tu 5 składników bogatych w wapń - sezam, figi suszone, melasę, karob oraz migdały*. Ciastka są pyszne i sycące. Jedna wersja bez jajek. Obie bez laktozy.

Kruche ciasteczka sezamowo- czekoladowe

- 1/3 szklanki naturalnego sezamu
- 1 szklanka mąki orkiszowej razowej
- 3 duże figi suszone
- 2 łyżki mielonego lnu
- 1 łyżka stołowa karobu ewentualnie kakao
- 60 ml oleju
- 1,5 łyżki naturalnego cukru lub innego słodu
- 1 łyżka melasy
- 40 ml mleka zbożowego ( nie jest konieczne jeśli zamiast cukru będzie słód w formie syropu)

Ilość ciasta wystarcza na jedną pełną blaszkę ciastek.
Figi kroimy na drobne kawałki, mielimy z sezamem i połową mąki w malakserze. Dodatek mąki sprawi że masa się nie sklei. Dodajemy resztę mąki. Dodajemy cukier i mieszamy. Następnie dolewamy olej, melasę i mleko. Wyrabiamy ciasto. Może być nieco „mokre” od oleju. Wyrabiamy kulki wielkości orzecha włoskiego i delikatnie rozprasowujemy w dłoni na małe ciastka. Pieczemy w piekarniku na ok 180 ˚C przez 15 min. Ja moje musiałam w połowie czasu przewrócić, ale mam piekarnik gazowy o niewiadomej tem pieczenia. Przestudzamy w półotwartym piekarniku kilka minut, następnie wkładamy do papierowej torebki i zamykamy.

Kruche ciasteczka figowo-sezamowe
- 100 g masła do sklarowania
- 1 jajko
- 4 suszone figi
- 3 łyżki stołowe naturalnego sezamu
- 150 ml płatków owsianych
-  2 łyżki stołowe miodu lub melasy
- 2 łyżki stołowe migdałów



Ilość ciasta wystarcza na jedną pełną blaszkę ciastek.
Migdały, pokrojone na drobne kawałki  figi oraz połowę płatków mielimy w młynku. Masło klarujemy w małym garnuszku na małym ogniu ok 8 min (pozbawimy je wtedy laktozy). Mąkę przesiewamy  i  łączymy z ciepłym masłem. Dodajmy zmielone figi i migdały wraz z płatkami. Mieszamy wszystko, dodajemy miód, sezam, resztę płatków oraz jajko. Mieszamy ciasto i wstawiamy do lodówki na 15 min. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto jest kleiste, formujemy z niego kulki wielkości orzecha włoskiego i rozpłaszczamy. Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 10-13 min.
Gorące ciastka przekładamy do papierowej torebki i zamykamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.

*Ilości wapnia:
Migdały 233 mg/100 gr
Figi suszone 203 mg/100 gr
Sezam 168 mg/ 100 gr
Melasa  172 mg/  1 łyżkę (15 ml ok 20 gr)
Karob 290 mg/ 100gr

1 komentarz: