wtorek, 8 listopada 2011

Jesienne galaretki z żurawiną


- 2 słodkie jabłka
- 1 mała gruszka
- garść świeżej żurawiny
- miód – ewentualnie do dosłodzenia
- agar agar (lub ewentualnie żelatyna)

Jeśli jabłka i gruszki są eko zostawiamy skórkę. Owoce – jabłka i gruszkę - kroimy na małe kawałki usuwając gniazda nasienne. Wrzucamy do garnka i próżymy na małej ilości wody, aż zmiękną. Tuż przed końcem dodajmy na wierzch żurawinę i zostawiamy na ogniu jeszcze 2-3 min nie mieszając.
Na drugim palniku do 200 ml gorącej wody dodajemy 2 czubate łyżeczki agaru. Mieszamy gotując około 5 min. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Agaru starcza na około 350 ml przecieru owocowego. Jak jest za mało dodajemy wody. Próbujemy – jeśli jest za kwaśne dodajemy miodu – maxymalnie 1 łyżkę stołową. Do zmiksowanych owoców dodajemy ugotowany agar . Miksujemy parę sekund aby wszystko razem połączyć. Wykładamy do foremek. Świetnie nadają się do tego silikonowe foremki do muffin oraz do pralinek.



TUTAJ – możesz zobaczyć jak wyglądała letnia wersja galaretek z truskawek

2 komentarze:

  1. Wyglada pysznie. Musze spr. Mam pytanko,moze dziwne-co to jest agar?

    OdpowiedzUsuń
  2. ach teraz dopiero zauważyłam pytanko:) chemicznie nie będę się dokładnie rozpisywać powiem tylko że agar jest pochodną cukrów, ma właściwości żelujące i pozyskiwany jest z wodorostów. Lepszy od żelatyny, czysty i naturalny. Świetnie nadaje się do robienia domowych konfitur!

    OdpowiedzUsuń