- 2 słodkie jabłka
- 1 mała gruszka
- garść świeżej żurawiny
- miód – ewentualnie do dosłodzenia
- agar agar (lub ewentualnie żelatyna)
Jeśli jabłka i gruszki są eko zostawiamy skórkę. Owoce – jabłka i gruszkę - kroimy na małe kawałki usuwając gniazda nasienne. Wrzucamy do garnka i próżymy na małej ilości wody, aż zmiękną. Tuż przed końcem dodajmy na wierzch żurawinę i zostawiamy na ogniu jeszcze 2-3 min nie mieszając.
Na drugim palniku do 200 ml gorącej wody dodajemy 2 czubate łyżeczki agaru. Mieszamy gotując około 5 min. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Agaru starcza na około 350 ml przecieru owocowego. Jak jest za mało dodajemy wody. Próbujemy – jeśli jest za kwaśne dodajemy miodu – maxymalnie 1 łyżkę stołową. Do zmiksowanych owoców dodajemy ugotowany agar . Miksujemy parę sekund aby wszystko razem połączyć. Wykładamy do foremek. Świetnie nadają się do tego silikonowe foremki do muffin oraz do pralinek.
Na drugim palniku do 200 ml gorącej wody dodajemy 2 czubate łyżeczki agaru. Mieszamy gotując około 5 min. Owoce przekładamy do blendera i miksujemy. Agaru starcza na około 350 ml przecieru owocowego. Jak jest za mało dodajemy wody. Próbujemy – jeśli jest za kwaśne dodajemy miodu – maxymalnie 1 łyżkę stołową. Do zmiksowanych owoców dodajemy ugotowany agar . Miksujemy parę sekund aby wszystko razem połączyć. Wykładamy do foremek. Świetnie nadają się do tego silikonowe foremki do muffin oraz do pralinek.
TUTAJ – możesz zobaczyć jak wyglądała letnia wersja galaretek z truskawek
Wyglada pysznie. Musze spr. Mam pytanko,moze dziwne-co to jest agar?
OdpowiedzUsuńach teraz dopiero zauważyłam pytanko:) chemicznie nie będę się dokładnie rozpisywać powiem tylko że agar jest pochodną cukrów, ma właściwości żelujące i pozyskiwany jest z wodorostów. Lepszy od żelatyny, czysty i naturalny. Świetnie nadaje się do robienia domowych konfitur!
OdpowiedzUsuń