poniedziałek, 7 listopada 2011

Ciasto dyniowe korzenne

Przepis warsztatów listopadowych

- 250 gr pure z dyni
- 200 gr mąki orkiszowej razowej (pszennej razowej można dać ciut więcej)
- po łyżce stołowej nasion dyni, suszonej żurawiny, płatków migdałów
- 50 gr cukru nierafinowanego
- 4 łyżki stołowe melasy lub miodu
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3/4 łyżeczki świeżego startego imbiru
- po 1/2 łyżeczki mielonych goździków, cynamonu, kardamonu
- 40 gr płatków owsianych górskich
- 40 ml mleka zbożowego lub zwykłego (nie jest konieczne)
- kawałek masła i otręby do wysmarowania formy do ciasta.

Dynia jeśli jest eko i skórka jest ładna to nie obieramy. Kroimy na małe kawałki i próżmy na małej ilości wody aż się rozpadnie, zwiększamy gaz i odparowujemy mieszając przez około 5 min. Jeśli zostało nam dużo wody, odciskamy na sitku lub ręcznie. W międzyczasie łączymy suche składniki w misce – mąkę, przyprawy, cukier, sodę, proszek do pieczenia, płatki owsiane. Mieszamy. Miękką dynię dusimy widelcem. Dodajemy do ciasta razem z melasą, startym imbirem, mlekiem. Delikatnie łączymy składniki. Na końcu dodajmy nasiona i suszone owoce. Płatki migdałów zostawiamy do posypania na wierzch. Dynie można wcześniej uprażyć na patelni. Wykładamy do niskiej formy o średnicy ok 20-25 cm. Może być taka do tarty. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min. Ciasto nie wyrasta wysokie, ale jest wilgotne i sycące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz