Dyni nie sposób się oprzeć, kusi jej kolor, smak i zapach. Dziś na śniadanie razem z gruszką wylądowała w Antoshkowej owsiance.
1 porcja dla dziecka
- mała filiżanka płatków owsianych ( u mnie jest mix owsianych górskich 3/4, pozostała część to amarantusowe i orkiszowe pół na pół)
- pół gruszki i tyle samo objętościowo dyni
- pół łyżeczki syropu ryżowego lub klonowego
- uprażone pestki dyni do posypania
- olej lniany
Płatki wsypujemy do 2 filiżanek wrzątku i gotujemy na małym gazie 10-15 min. Dynię i gruszkę kroimy na małe kawałki,dodajemy słód i próżymy na na 2-3 łyżkach wody pod przykryciem aż zmięknie dynia. Płatki wykładamy do miseczki, jak nieco przestygnie dodajemy kilka kropel oleju lnianego, dodajemy dynie i gruszkę, posypujemy nasionami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz