Ciasteczka te zrobiłam na urodziny Antka. Bazą było ciasto, które piekłam wcześniej z morelami.
300g jaglanej surowej
100 gr daktyli
100 gr wiórków kokosowych
2 płaskie łyżki stołowe naturalnego cukru trzcinowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki mąki ryżowej razowej
3 łyżki masła ( lub 2 oleju)*
2 żółtka
1 łyżka soku z cytryny
4 świeże figi
Kaszę jaglaną wypłukać i ugotować na miękko. Daktyle pokroić na małe kawałki, upakować ciasno w szklance i zalać 50 ml wrzątku. Zostawić na 10 min. Wiórki kokosowe wymieszać z
mąką ryżową, ziemniaczaną i 2 łyżkami cukru a następnie
całość zmielić. Dzięki połączeniu wiórków z mąką nie zrobi się 'masło'.
Daktyle zmiksować razem z wodą od moczenia w średniej misce na gładko,
następnie dodać 1/2 jeszcze ciepłej kaszy (resztę odstawić do
wystygnięcia), ponownie zmiksować, następnie dołożyć 2 żółtka i 1 łyżkę
masła lub oleju, sok z cytryny i ponownie miksować na gładko. Ostudzoną
kaszę połączyć z pozostałym tłuszczem. Najlepiej zrobić to rękami.
Następnie wsypać przemieloną mąkę kokosowo-ryżową, wymieszać, a na
koniec dodać zmiksowaną kaszę z daktylami. Całość wymieszać.Wstawić na 5 do zamrażarki. Figi pokroić na 1-2 mm talarki. Ciasto rozwałkować na placek ok 1 cm wysokości. Wyciąć kółka zbliżone wielkością do talarków figi. Na każdy krążek położyć kawałek owocu, delikatnie docisnąć.. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 20 min.
uwielbiam jaglaną <3
OdpowiedzUsuńświetne te ciastka! skład (jak i smak zapewne) mają cudowny, a wyglądają przepięknie *_*
śliczne
OdpowiedzUsuńrewelacyjne zdjęcia, aż chce się coś zrobić.
OdpowiedzUsuńWitam, czy jest możliwośc zastapienia mąki ryżowej inna mąką, np. gryczaną, orkiszową razową?
OdpowiedzUsuńJeśli mają nadal być bezglutenowe to można użyć np mąki gryczanej lub kukurydzianej, jeśli gluten jest dopuszczalny bardzo dobrze sprawdzi się mąka orkiszowa.
OdpowiedzUsuń