1/2 kalafiora
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
2 łyżki mąki ziemniaczanej
kaszka kukurydziana
gałka muszkatołowa, świeży tymianek, sól, pieprz
oliwa
Kalafior ugotować na parze ok 10-15 min, tak aby nie był lekko twardy. Odstawić do przestygnięcia i odparowania. Rozdrobnić go delikatnie rękami, aby były wyczuwalne kawałki. Ciecierzycę zmiksować razem z mąką ziemniaczaną, mogą zostać drobne kawałki. Połączyć delikatnie oba składniki i doprawić. Jeśli masa jest za luźna dodajemy mąki kukurydzanej. Uformować małe kotlety, obtoczyć w drobnej kaszce kukurydzianej i smażyć na patelni z obu stron po kilka minut. Podane z ziemniaczkami posypanymi sezamem i ogórkiem kiszonym. Dla wrażliwych lub nie przyzwyczajonych do strączków brzuszków, małych lub dużych - lepiej podać kotlety z pure marchewkowym lub kaszą jaglaną, gryczaną niepaloną.
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńto nasze ulubione kotleciki -przepyszne:)
OdpowiedzUsuń