Rozgrzewające śniadanie, pachnące imbirem z musem o kuszącym kolorze. Śniadanie możemy przygotować z brązowego ryżu, który został nam od obiadu. Gotowanie go rano przez 30 min raczej nie ma sensu, kiedy czas nas goni:) Ja zawsze gotuje więcej kasz i ryżu, przetrzymując je w pudełku przez 2-3 w lodówce oszczędzam sobie czasu na gotowanie. Stanowią dodatek do zup, deserów. Takie rozgrzewające śniadanie dobrze zjeść z chłodny jesienny dzień lub gdy czujemy, że bierze nas jakieś przeziębienie.
3/4 szklanki płatków owsianych
3/4 ugotowanego brązowego ryżu
1 duże jabłko
mała garść żurawiny
świeży imbir
1 duża łyżka miodu ( u mnie gryczany)
1 mała łyżeczka oleju lnianego
Płatki zalewamy wrzątkiem poprzedniego dnia. Rano wrzucić płatki do garnuszka, dodać ugotowany ryż i zalać wrzątkiem ok 3 powyżej linii zbóż. gotować ok 5-8 min. W tym czasie obrać jabłko, wrzucić do garnuszka z niewielką ilością wody i prużyć pod przykryciem ok 5 min. Dodać ok 1-2 mm utartego świeżego imbiru. wrzucić na wierzch żurawinę i dusić jeszcze pod przykryciem 2-3 min. Zboża zmiksować na gładki krem wraz z olejem lnianym, owoce zmiksować na mus.
Smacznego na chłodny poranek!
Jak zwykle za szybko wyszedłem z domu ;-p
OdpowiedzUsuń