środa, 10 sierpnia 2011

RATATOUILLE Z DYNIĄ - trochę koloru na letnie słoty

Składniki
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 3 młode marchewki
- 1 mała zielona cukinia
- 1 mała kalarepa
- ok ½ kg dyni z ciekną skórką
- 2 pomidory przecierowe np lima (te które mają dużo miąższu, małe gniazda nasienne oraz cienką skórkę)
- ½ kg małych młodych ziemniaków
- świeże zioła lub kostka bio rosołowa, sól morka
- 1 łyżka kurkumy
- 2-3 łyżki dobrego oleju

Ziemniaki wstawiamy w osobnym garnuszku z odrobiną soli morskiej. Najlepsze są małe ziemniaczki których nie trzeba obierać tylko szorstką szmatką oczyszczamy z brudu.
Do głębokiej patelni lub garnka wlewamy olej, rozgrzewamy na małym ogniu i dodajemy kurkumę. Uważamy aby jej nie spalić. Po około minucie wrzucamy pokrojony w plasterki czosnek oraz pokrojoną w piórka cebulę. Następnie dodajemy pokrojoną marchew i kalarepę. Podsmażamy ok 5 min mieszając co jakiś czas. Następnie wrzucamy cukinię, dynię oraz pomidory. Dokładamy jedną kostkę warzywną BIO lub zioła i przyprawy (np: tymianek, majeranek, kminek, pietruszka) podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 -20 min, aż warzywa zmiękną. Gasimy ogień. Dokładamy młode ziemniaki przekrojone na pół, mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na kilka minut.
Możemy posypać prażonym pestkami dyni i sezamem i siekaną świeżą nacią pietruszki.

Dla młodszych dzieci polecam sparzyć pomidory i obrać ze skórki przed wrzuceniem do garnka. Dla dzieci poniżej roku nie dodajemy soli do ziemniaków i kostkę tez bez soli. Odkładamy cześć dania kiedy warzywa nieco zmiękną z ziemniakami do innego garnuszka i dodajemy więcej wody dusimy, a następnie miksujemy lub dusimy w zależności od wieku dziecka. Resztę potrawy doprawiamy wg własnego uznania.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz