Lato nie może obejść się bez zupy pomidorowej, takiej prawdziwej pachnącej nagrzanymi w słońcu pomidorami.
- ¾ kg dojrzałych pomidorów ‘przecierowych’ takich które mają małe gniazda nasienne i dużo miąższu
- 1 litr bulionu
- warzywa z bulionu – 2 marchewki, pietruszka, ½ selera, dynia, cebula, 2 ząbki czosnku,
- 6 łyżek stołowych kaszki kukurydzianej
- do posypania – świeży koperek lub pietruszka i amarantus ekspandowany lub uprażony sezam naturalny.
Podstawą tego dania jest bulion warzywny, którego przepis znajdziecie TUTAJ. Gotując bulion wykorzystuję tylko cześć warzyw na zupę pomidorową, resztę przeznaczam do innych dań. Jeśli chcemy ugotować bulion wyłącznie z przeznaczeniem na zupę, możemy zmniejszyć ilość warzyw. Po półgodzinie od gotowania, wyjąć zioła dorzucić pomidory, gotować kolejne 10 min a następnie wszystko zmiksować.
Ja gotuje zazwyczaj duży gar bulionu, część wekuje w słoikach po 0,5 aby mieć pod ręką do szybkiego przygotowania zupki lub innego dania. Pomidory myjemy , czyścimy z gniazd nasiennych, kroimy w kostkę i wrzucamy do bulionu. Jeśli zupa ma być dla małego dziecka możemy je wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Gotujemy 10 min. Dodajmy pokrojone warzywa z bulionu, całość miksujemy na gęsty krem.
Kaszkę kukurydzianą możemy ugotować osobno - 400 ml wody + 6 łyżek kaszki kukurydzianej, lub wrzucić kaszkę do zmiksowanego kremu i podgrzać jeszcze 15 min. Nie wrzucam natomiast kaszki przed miksowaniem, ponieważ daje on zupie mączny posmak, co małemu smykowi ok 10 miesiąca jeszcze może smakować, ale już tacie – niekoniecznie.
Przed podaniem można posypać drobno posiekaną pietruszką lub koperkiem. Ja dodaje 2 łyżki amarantusa ekspandowanego oraz trochę sezamu.
Dla dzieci poniżej roku – pamiętajmy aby nie solić bulionu.
Dla dzieci jedzących jeszcze papki - Przed zmiksowaniem odlewamy cześć dla dziecka ok 250 ml, dodajemy łyżkę amarantusa ekspandowanego, 2 łyżki ugotowanej kaszki kukurydzianej i miksujemy całość na gładka masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz