środa, 29 czerwca 2011

DWA OMLETY :)

W tak gorące dni olet może równie dobrze za główne danie. Podrzucam dwa pomysły na omlety

BEZGLUTENOWY OMLET KUKURYDZIANY Z AWOKADO

- 1 jajko
- 1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej
- 2 łyżki stołowe mleka zbożowego ryżowego lub migdałowego albo po prostu woda
- 1/4 dojrzałego awokado
- jeden mały dojrzały pomidor lub jeden suszony
- natka pietruszki
- szczypta soli
- kilka kropel dobrego oleju

Ubijamy białko na sztywno z szczyptą soli , dodajemy mąkę, mleko oraz kilka kropel oleju. Mieszamy delikatnie i wylewamy na mocno rozgrzaną patelnie z nieprzywierającym dnem. Dojrzałego pomidora sparzamy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazdo nasienne i siekamy razem awokado na gładką masę. Dodajemy trochę posiekanej pietruszki. Całość wykładamy na omleta kiedy dno już dobrze się zetnie. Omleta składamy na pół, skręcamy ogień i pod przykryciem trzymamy jeszcze ok 2 min.


OMLET Z AMARANTUSEM I SZPINAKIEM


- 1 jajko
- 1 łyżka stołowa mąki orkiszowej lub pszennej razowej
- 4 łyżki stołowe mleka zbożowego albo po prostu woda
- 2 czubate łyżki amarantusa ekspanowanego
- duża garść liści szpinaku
- szczypta soli
- dobry olej
- mały ząbek czosnku - opcjonalnie

Rozgrzewamy na patelni olej i wrzucamy posiekany czosnek i opłukane liście szpinaku. Możemy delikatnie posolić ale nie jest to konieczne. Dusimy na patelni mieszając najwyżej 5 min. Przekładamy na deskę i drobno siekamy. Ciasto na omlet przygotowujemy jak wyżej, przy czym amarantus dodajemy na samym końcu tuż przed wylaniem na patelnię. Farsz nakładamy tak jak wyżej. Omlet składamy przykrywamy. trzymamy na zmniejszonym ogniu 1-2 min. Możemy omleta delikatnie przewrócić na drugą stronę na jeszcze jedną minutkę.

1 komentarz: