Podstawą do tego dnia jest bulion warzywny, którego przepis znajdziecie TUTAJ.
- ½ szklanki kaszy jaglanej
- łyżka stołowa naturalnego sezamu (dla dzieci poniżej18 miesiąca – mała łyżeczka)
- warzywa z bulionu: kawałek dyni, pietruszka, marchewka, kawałek selera
- świeży koper do posypania.
Kaszę jaglaną płuczemy. Dodajemy sezam i zalewamy bulionem w stosunku 1:2. Gotujemy ok 1o min. Następnie przykrywamy i wrzucamy pod pierzynę na kolejne 10 min. Można garnek owinąć kocem, grubym ręcznikiem. Warzywa z bulionu kroimy na kawałki, lub dusimy widelcem. Młodszym dzieciom, które jeszcze nie gryzą można przygotować mus poprzez zmiksowanie kaszy, razem z warzywami i odrobiną bulionu lub wody. Na koniec danie posypujemy świeżym koperkiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz