czwartek, 25 sierpnia 2011

Aromatyczne placki ziemniaczane z czarnuszką

Wiele razy na obiecywałam, że wrzucę w końcu przepis na moje placki ziemniaczane z czarnuszką. Uwielbiam ich aromat. Czarnuszka w połączeniu z majerankiem oraz zapachem świeżych liści selera daje jedyną w swoim rodzaju kompozycję.



Przepis na ok 15 -18  placuszków
- 4 duże ziemniaki
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 2 gałązki świeżego majeranku
- garść liści natki pietruszki
- kilka liści selera
- pół małej łyżeczki zmielonej czarnuszki ( ja wcześniej ją prażę)
- 2 łyżki naturalnego sezamu
- sól morska
- kilka łyżek stołowych mąki orkiszowej razowej
- dobry olej do smażenia

Ziemniaki ścieramy na papkę na tarce. Solimy i odstawiamy na kilka minut. Możemy odlać cześć soku, lub zostawić. Im więcej soku zostanie tym więcej będzie trzeba dodoać mąki. Ja akurat uwielbiam smak orkiszu, a więc nie odlewam soku. Ścieramy na tarce czosnek. Dodajemy jajko. Obieramy majeranek wrzucając wszystkie kwiaty do ziemniaków. Dodajemy czarnuszkę, sezam. Potem wrzucamy lekko pokrojone liście pietruszki i posiekane listki selera. Dobrze jest masę zostawić na 10-15 aby aromaty dobrze się przegryzły. Na końcu mieszamy i dodajemy mąkę, tak aby ciasto było geste.
Smażymy na rogrzanej patelni  na dobrym oleju małe placki o średnicy 10-12 cm. Po usmażeniu z obu stron wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru oleju.
Podajemy z kwaśną śmietaną i surówką. Na zdjęciu surówka z młodego buraka i jabłka z odrobina oliwy z oliwek, soku z cytryny.

1 komentarz: