niedziela, 28 sierpnia 2011

BULION WARZYWNY Z DYNIĄ I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI


Bulion jest zupą samą w sobie, ale jest także podstawą wielu innych zup oraz dań. Można na tym wywarze gotować kasze, dodawać do sosów. Gotowany dla dziecka poniżej roku bez soli, po doprawieniu może stanowić bazę do zup także dla całej rodziny.



- 2-3 l wody
- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- mały seler
- 1 por
- pół cebuli
- 2 ząbki czosnku
- kawałek dyni ok 300 gram
- 1/6 główki kapusty włoskiej
- świeże liście od selera
- świeże zioła: lubczyk, tymianek, majeranek, nać pietruszki ( po ok 2 gałązki z każdego)
- sól morska
- przyprawy: kurkuma, 3-5 goździków, kilka ziaren anyżu, kozieradka, 3-5 ziaren ziela angielskiego, parę ziarenek zielonego pieprzu.
- 2 łyżki dobrej oliwy

Z takim zestawem można zrobić także rosół na dobrej wiejskiej kurze. Ja dla naszego rosołu dodaje jeszcze kawałek suszonej kani – jak widać na zdjęciu. A podaję go z pełnoziarnistym makaronem orkiszowym.

Rozgrzewamy olej w garnku. Wrzucamy ok 1/3 łyżki kurkumy. Mieszamy na małym ogniu ok 2 min. Dorzucamy kozieradkę, anyż, goździki. Mieszamy na małym ogniu ok min, aby przyprawy „puściły” aromat. Dolewamy powoli ok szklankę wody. Wrzucamy warzywa. Ja nie wkładam je dużych kawałkach, ewentualnie przekrojone na pół. Cebulę wkładamy z łuską, tak samo czosnek. Dodajemy resztę przypraw dolewamy wody do pełna. Dodajemy sól, na wierzch kładziemy zioła. Gotujemy ok 40 min na małym ogniu po przykryciem. Nie mieszamy, aby delikatne warzywa się nie rozpadły i można je było w całości wyjąć później. 

Bulion ten stanowi podstawę np do dnia:
Zupa z świeżych pomidorów z dynią.

1 komentarz: