wtorek, 6 listopada 2012

Chlebek kukurdziany

Kolejny przepis z książki Marioli Białołęckiej "Zaskakująca kasza i ryż". Przepis nico zmodyfikowałam na całkowicie bezglutenową wersję. Bardzo nam zasmakował. Można go przekroić w poprzek, posmarować masłem i dodatkami lub sosem. My załapaliśmy się na ostatniego tej jesieni pomidora od Pana Wiesia z targu, dzięki temu kanapka smakowała nam wybornie:)

3 czubate łyżki masła
2 jajka od kur z wolnego wybiegu
180 ml kefiru
2 czubate łyżki gęstego jogurtu
2 łyżeczki kamienia winnego lub proszku do pieczenia
150 g mąki ryżowej
180 g kaszki kukurydzianej
1 cebula
1/2 szklanki słodkiej kukurydzy - jeśli akurat jest sezon
1/2 tymianku
1/2 kozieradki
szczypta pieprzu
1/2 łyżeczki soli.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Okrągłą blaszkę natrzeć masłem i wysypać kaszką kukurydzianą. Masło rozpuścić i odstawić do przestygnięcia. Jajka miksujemy, dodajemy masło, a kiedy otrzymamy jednolitą masę dodajemy jogurt i kefir. Miksujemy jeszcze 2-3 min. W drugiej misce połączyć suche składniki - mąkę ryżową, kaszkę kukurydzianą, kamień winny, posiekaną drobno cebulę. Wlać masę jogurtową do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszać.





5 komentarzy:

  1. Szukałam jakiegoś przepisu z użyciem tej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. przepisów bezglutenowych będzie coraz więcej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. własnie zakupiłam książkę marioli białołęckiej ale większosc przepisów nie nadaje się dla bezglutenowców- z chęcią poczekam na więcej bezglutenowych przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nam ten przepis nie podszedł jakoś... Ale robiłam wersję podstawową - z książki.

    OdpowiedzUsuń
  5. a czy moge zamiast masła dać oleju lub oliwy? Moja córcia nie może jeść masła, a strasznie bym chciała upiec jej ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń