2-3 duże liście jarmużu
łyżka posiekanej natki pietruszki
czubata łyżka nasion słonecznika
40 gr dobrego twardego sera koziego
30 ml oleju rzepakowego z pierwszego tłoczenia
20 ml oleju lnianego
mały ząbek czosnku (opcja)*
sól morska
Z liści jarmużu usunąć wszystkie twarde części łodyg. Następnie liście sparzyć wrzątkiem i zahartować zimną wodą. Słonecznik zmielić. Oleje zmiksować z czosnkiem i serem, następnie dodać jarmuż oraz nać i zmiksować na gładko. Dodać zmielony słonecznik - wymieszać lub zmiksować. Najlepiej smakuje na dobrym chlebie lub z makaronem razowym.
Na zdjęciu podany z kawałkiem pieczonej dyni i posypany gomasio.
* ilość czosnku jest zależna od wieku dziecka.
Na zdjęciu podany z kawałkiem pieczonej dyni i posypany gomasio.
* ilość czosnku jest zależna od wieku dziecka.
mam wielką ochotę na taką niebanalną kanapkę
OdpowiedzUsuńZrobiłam podobne pesto, choć pewnie łagodniejsze. Fajny pomysł z tym jarmużem :) http://baranowscy.eu/wordpress/?p=1434
OdpowiedzUsuń