piątek, 18 maja 2012

Pasztet z soczewicy z szparagami

Uwielbiam szparagi w każdej postaci. Już miałam piec pasztet z marchewką i cebulką, kiedy wpadł mi do głowy pomysł aby może z szparagami zrobić. Wyszedł z pieca taki pyszny, że zanim ostygł już prawie cały znikł.



- 1,5 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy ( to ok 1 szklanki suchej)
- 5 białych szparagów
- 4 listki świeżego lubczyku
- kilka gałązek świeżego tymianku (ja miałam tymianek cytrynowy)
- 1 1/2 łyżki masła
- 1 łyżka oleju z pestek dyni
- 2 łyżki dobrego oleju
- 1 łyżka sosu sojowego Tamaris (naturalny)
- 2 jajka
- garść zielonych pestek dyni
- sól morska



Gotujemy soczewicę aż zmięknie, a następnie odparowujemy mieszając na większym ogniu i przestudzamy. Szparagi obieramy, odcinamy twarde końcówki. Obrane szparagi zcieramy na tarce. Dusimy na maśle aż się zeszklą i zmiękną, pod koniec delikatnie solimy. Mieszamy z z soczewicą, dodajemy posiekane listki lubczyku, listki tymianku oraz resztę składników. dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą do smaku. Ciasto powinno mieć konsystencję bardzo gestej śmietany. Jeśli jest za luźne możemy podać nieco płatków owsianych lub ugotowanej kaszy jaglanej - jeśli akurat taką mamy. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy ok 45 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po upieczeniu zdejmujemy papier i studzimy na kratce.

1 komentarz:

  1. Wyglada kremowo i smacznie - nie jadlam nigdy takiego polaczenia,ale bardzo chetnie sprobuje :)

    OdpowiedzUsuń