Szybko zrobione dziś w 20 min przed wyjściem na uczelnię. Wymieszane na oko, ale chyba udało się przełożyć na przepis składniki. Muffiny nie są mocno słodkie, nadają się idealnie do zjedzenia z konfiturą, albo same. Publikuje prosto z uczelni... a więc można powiedzieć, że relacja jest na gorąco:)
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej razowej
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka mielonych orzechów
- 1 łyżka płatków migdałów
- 1 łyżka rodzynek
- 1 1/2 łyżki cukru trzcinowego
- 1/2 małej łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml kefiru
- 1 jajko
- 3 łyżki stołowe oleju
Przepis na 6 szt muffin (średnica 5 cm)
W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Mieszamy tuż przed włożeniem do piekarnika. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jak jest za gęste dodajemy troszkę wody.
lubię takie błyskawiczne przepisy :) i to jeszcze moje ukochane muffinki, zapamiętam ten przepis!
OdpowiedzUsuńbardzo lubię takie śniadaniowe muffiny <3
OdpowiedzUsuńbanalne i szybkie do zrobienia, można je wszędzie zabrać i są zdrowe. super!