czwartek, 8 grudnia 2011

Pulpeciki drobiowe z amarantusem

- 1/2 kg dobrego drobiowego mielonego mięsa ( ja miałam z udka)
- 6 łyżek prażonych nasion sezamu naturalnego i siemienia lnianego
- 1 jajko
- szklanka amarantusa ekspandowanego
- garść kiełków rzeżuchy
- łyżka otrąb
- czarna sól*

Nasiona prażymy na patelni na małym ogniu, aż siemię zacznie pękać, a sezam zrobi się złoty. Studzimy i mielimy. Mięso mieszamy z jajkiem, otrębami oraz czarną solą do smaku. Mieszamy. Następnie dodajmy amarantus i posiekane kiełki rzeżuchy i delikatnie mieszamy. Gotujemy w bulionie lub w lekko osolonej wodzie ok 10 min.

Ja podałam z kluskami z dziurką z kaszy jaglanej i sosem cytrynowym.

*1 łyżka czarnuszki uprażona na patelni z 6 łyżkami grubej soli morskiej - po ostudzeniu zmielona. Przechowujemy z szczelnym pojemniczku ze względu na intensywny aromat

3 komentarze:

  1. Komentuje pozytywnie w końcu zjadłem zdrowy i pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak wygląda sprawa z amarantusem ekspandowanym - od kiedy można go podawać dziecku i czy taka forma jest mniej wartościowa/gorzej strawna niż gotowana?
    Jakie masz na ten temat zdanie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja amarantus w tej formie podawałam już od 7 ms, miksując go z owocami. Białka z tego amarantusa są bardzo łatwo przyswajalne, ale wartościowszy jest amarantus w formie kaszy gdyż nie podlega takiej obróbce.

    OdpowiedzUsuń