- 2 ziemniaki
- 2 małe pietruszki
- kawałek selera ( objętościowo tyle co pietruszki)
- 1 jajko
- 2 łyżki stołowe mąki z cieciorki
- 2 łyżki stołowe sezamu naturalnego
- 1 łyżeczka alg wakame
- mielona kozieradka i sól morska do smaku
- dobry olej do smażenia
- mleko zbożowe( ewentualnie)
Przepis na około 10 małych palcków.
Sezam prażymy na patelni na złoto, a następnie mielimy w młynku do kawy razem z algami. Warzywa obieramy i ucieramy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy jajko, mąkę, zmielony sezam z algami, doprawiamy kozieradką i solą morską do smaku. Jeśli ciasto jest za gęste możemy dodać nieco mleka zbożowego (wszystko zależy od odmiany ziemniaków - ile puszczą soku). Smażymy na rozgrzanym oleju małe placki. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Możemy podać z prażonymi nasionami lub jogurtem owczym.
Ilość wapnia:
Wodorosty Wakame 1300mg/100g
Sezam 168mg/100g
Opracowano
na podstawie: Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”.
wyglądają mniam mniam
OdpowiedzUsuńi smakują.. mmm pycha
OdpowiedzUsuń