środa, 28 grudnia 2011

Placuszki warzywne z algami

Piekąc te placki aromat rozszedł się po całej kamienicy, To z pewnością zasługa selera. Dodatek sezamu oraz alg to spora dodatkowa porcja wapnia dla małego smyka*.

- 2 ziemniaki
- 2 małe pietruszki
- kawałek selera ( objętościowo tyle co pietruszki)
- 1 jajko
- 2 łyżki stołowe mąki z cieciorki
- 2 łyżki stołowe sezamu naturalnego
- 1 łyżeczka alg wakame
- mielona kozieradka i sól morska do smaku
- dobry olej do smażenia
- mleko zbożowe( ewentualnie)

Przepis na około 10 małych palcków.




Sezam prażymy na patelni na złoto, a następnie mielimy w młynku do kawy razem z algami. Warzywa obieramy i ucieramy na tarce z drobnymi oczkami. Dodajemy jajko, mąkę, zmielony sezam z algami, doprawiamy kozieradką i solą morską do smaku. Jeśli ciasto jest za gęste możemy dodać nieco mleka zbożowego (wszystko zależy od odmiany ziemniaków - ile puszczą soku). Smażymy na rozgrzanym oleju małe placki. Osuszamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Możemy podać z prażonymi nasionami lub jogurtem owczym.

Ilość wapnia:
Wodorosty Wakame 1300mg/100g
Sezam 168mg/100g

Opracowano na podstawie: Paul Pitchford „Odżywianie dla zdrowia”.


2 komentarze: