poniedziałek, 22 października 2012

Kotlety z selera

1 seler
1 jajko
gałka muszkatołowa
sezam naturalny do panierki
sól

kasza gryczana palona

sos z soczewicą
1 marchewka
kawałek dyni
kawałek pora
1 pomidor lima
2-3 łyżki czerwonej soczewicy
świeży tymianek
sól morska
szczypta kurkumy
oliwa z oliwek

Kaszę zalać wodą w stosunku 1:1.5 i gotować ok 15 min. Seler pokroić na plastry i zalać wrzątkiem z dodatkiem odrobiny soli oraz gałki muszkatołowej. Od zagotowania trzymać 8 min. Odsączyć i zostawić do wystygnięcia. Roztrzepać jajko, obtoczyć w sezamie i smażyć po kilka minut z każdej strony.
Oliwę rozgrzać w garnuszku, dodać kurkumę. Wszystkie warzywa kroimy lub ucieramy na tarce. Dusić kilka minut, skropić obficie wodą i zostawić pod przykryciem i na małym ogniu kolejnych kilka minut. Pod koniec wrzucić pokrojonego pomidora oraz świeży tymianek i sól morską do smaku oraz trochę wody, a następnie dorzucamy wypłukaną soczewicę czerwoną i dusimy kilka minut. 

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, selera lubię więc wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  2. ja tez takie Maria robię kotlety ,ale kaszę będę ściągać tzn pomysł na kaszę :D

    p.s robiłam te adzuki wg twoich wskazówek, bardzo mi smakuje ta pasta ,a najlepsza solo prosto z miseczki

    OdpowiedzUsuń