poniedziałek, 27 czerwca 2011

KREM Z BOBU (także wersja bezglutenowa) + 12 ms

zawsze czekamy na tą chwilę kiedy pojawia się świeży bób:) Jego charakterystycznego smaku nie da się z niczym porównać. Oto propozycja na prosta zupkę dla całej rodziny i maluszka.

- 1/2  kilo świeżego bobu
- ok 3/4 litra bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki mleka zbożowego ( dla diety bezglutenowej - mleko ryżowe lub migdałowe)
- 2 łyżki kaszki mannej orkiszowej lub drobnej kaszki kukurydzianej dla diety bezglutenowej
- łyżka świeżego majeranku

bób gotujemy, aż pomarszczy się skórka. Odcedzamy, obieramy. Zalewamy gorącym bulionem i mlekiem w stosunku ok 2:1 i dodajemy dwie czubate łyżki kaszki. przyprawiamy majerankiem. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. Gasimy gaz i zostawiamy jeszcze pod przykryciem ok 5-10 min. Następnie całość miksujemy.

można do zupki podać chlebek pełnoziarnisty.

2 komentarze:

  1. KREM Z BOBU w klimacie Vintage ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupka zrobiona! Wyszła pysznie, nie miałyśmy wprawdzie mleka, ale zamiast tego poszła łyżka dobrego prawdziwego masła. Następnym razem zaczynam od gotowania kilograma bobu, bo połowę zjadłam przy obieraniu ;-)

    OdpowiedzUsuń