1 średnia cukinia
1 duża czerwona papryka
8 moreli ( małych słodkich)
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
szczypt soli
1 łyżka sosu sojowego Tamari
1 czubata łyżka sezamu naturalnego\
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta soli
świeże zioła - u mnie oregano
Cukinię pokroić w słupki, paprykę w paski. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić kurkumę mieszać ok 1 min, uważając aby się nie spaliła. Wrzucić warzywa i całe ząbki czosnku, przesmażyć kilka minut, dodać sos sojowy, gałkę oraz morele. Delikatnie skropić wodą, przykryć i zmniejszyć ogień. Dania staramy się nie mieszać łyżką a jedynie poprzez poruszanie patelni co jakiś czas przemieszać zawartość. Ja lubię z Antkiem warzywa al dente - także nasze danie jest gotowe po około 10 min. Na ok 1 min przed końcem dodać sezam. Odłożyć porcję dla dziecka.
Ja swoją porcję doprawiam odrobiną sosu chili i zielonym pieprzem - ten słodki smak moreli idealnie się komponuje z pikantnym chili. Przed podaniem posypać świeżymi ziołami.
Dla młodszego dziecka można warzywa delikatnie posiekać nożem i podusić jeszcze.
Warzywa można podać z kaszą, lub zawinięte w papier ryżowy wraz z kaszą jęczmienną.
W tle - konfitura z morelami z kardamonem - 3 kg moreli, 100 gram cukru, 1 łyżeczka kardamonu
Nawet nie będąc dzieckiem chętnie bym zjadła taką cukinię :) U mnie również sezon cukiniowy w pełni, zapraszam na: http://shewantstoeat.blogspot.com Pozdrawiam gorąco!
OdpowiedzUsuńbardzo niebanalny pomysł!
OdpowiedzUsuń