wtorek, 21 stycznia 2014

Sposób na jarmuż - proste danie (bezglutenowe)

Jarmuż ciągle kusi na ryneczkach swą zieloną barwą. Muszę przyznać że ja osobiście zjadam go całe mnóstwo od jesieni, ale często słyszę pytania: Jak go przyrządzić? To danie może być dodatkiem ( świetnie pasuje do ryb) albo samo stanowić obiad. Jest to bardzo prosty i szybki pomysł na obiad dla dziecka jak i do pracy.

- filiżanka kaszy gryczanej palonej
- 2 łyżki stołowe pestek dyni
kupujmy pestki dyni ciemnozielone oraz pochodzące z Polski. Ciemnozielony kolor łuski nasiona to gwarancja dużej zawartości prozdrowotnych substancji, a lokalny patriotyzm sprawi, że pestki nie będą do nas jechać przez połowę świata, ponieważ najczęściej spotykane pestki dyni to te pochodzące z Chin.
- 1 łyżka pesto z suszonych pomidorów lub 3 drobno posiekane suszone pomidory z oliwy
- szczypta soli
- duża garść pokrojonego w cieniutkie paseczki jarmużu
Używamy tylko liści, łodygi są bardzo twarde, należy umyć dokładnie liście przed pokrojeniem.
- 50 gr twardego białego sera - u nas ser owczy typu bałkańskiego

Kaszę z pestkami podprażyć w suchym garnku ok 2 min mieszając regularnie. Zalać 2 filiżankami wrzątku, dodać pesto z pomidorów. Nie mieszamy kaszy w trakcie gotowania. Gotować na średnim ogniu aż woda sięgnie poziomu kaszy. Wrzucić na kaszę pokrojony jarmuż. Zwiększamy ogień. Nadal nie mieszamy, kiedy wody na dnie jest bardzo mało, całość zamieszać, wyłączamy ogień, przykrywamy i zostawiamy na 3 do 5 min. Jarmuż będzie miękki, ale zachowa swój piękny zielony kolor. Wykładamy do miseczek, dorzucamy pokrojony w kostkę ser i gotowe! Możemy analogicznie przygotować taką potrawę z szpinakiem.

by sprawdzić ile wody jest w kaszy, wystarczy zrobić mały dołek na środku.



czwartek, 9 stycznia 2014

WARSZTATY STRĄCZKOWE


WARSZTATY STRĄCZKOWE

Warsztat dla każdego, kto chciałby wyjść poza szablon polskiego specjału czyli fasolki po bretońsku;) Dla wegetarian, wegan i alergików -  wyczarujemy potrawy, które nas zaskoczą smakiem, pomysłowością i nieskomplikowanym przygotowaniem. 

Sobota 11.01.2014

godz 10 do 15

ZAPISY TUTAJ